Advies op maat

Kunstenaars en regels……. meestal geen goede combi…

Kunstenaars krijgen te maken met de zakelijke kant van hun beroepspraktijk. Daar zijn ze vaak onvoldoende voor geĆ«quipeerd. Denk aan wat er op juridisch, fiscaal en zakelijk vlak  komt kijken als je voor je zelf begint, hoe je financieel en inhoudelijk een voorstelling op de planken kunt krijgen of hoe en waarom je een stichting op zou moeten richten en welke functie een bestuur heeft of kan hebben. In een workshop of gesprek voorzie ik kunstenaars en/of organisaties/opleidingen van informatie en advies. Daarbij put ik uit eigen ervaring. Lastige en ingewikkelde situaties kan ik heel goed uittekenen en visualiseren. De praktijk leert dat professionals willen switchen tussen zelfstandigheid en loondienst, of het willen combineren, waardoor ze hun ondernemende capaciteiten kunnen ontwikkelen en daarnaast ook een stukje zekerheid hebben. Zowel de arbeidsmarkt als de werkgever heeft baat bij dergelijke gemotiveerde mensen.

Workshops

‘Ik vond de workshop helder en duidelijk en leuk dat je, de soms moeilijke onderwerpen, met humor bracht! Nu voel ik me beter voorbereid om stappen te nemen naar freelancer met BTW nummer’.

De afgelopen jaren gaf ik workshops (al dan niet in samenwerking met Cultuur+Ondernemen) aan de AHK, de Nationale Filmacademie , het Conservatorium in Amsterdam, de ACT,  Keep an Eye Foundation, het stimuleringsfonds voor de creatieve industrie, de Donemus Academy, de KCR Summerschool in Rotterdam, de HKU, de Vertalers Vak School in Amsterdam, de Master Opleiding Vertalen in Utrecht en de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Met als onderwerpen: starten met je beroepspraktijk, belastingen, rechtsvormen, btw en subsidies, administratie. Ik blijf dit erg leuk en ook leerzaam vinden. De workshops worden steeds in overleg met de opdrachtgevers samengesteld.

Stichtingen

Voor 2 stichtingen (Perforator en Belinfante) ben ik penningmeester/bestuurslid. Wanneer er projecten lopen is er altijd wel wat te doen en te regelen. Veel papierwerk wanneer subsidies aangevraagd worden en opnieuw bij de afrekening.