Op 22 juni gaf ik een workshop voor de Master Literair vertalen aan de Universiteit van Utrecht. Zie hier voor de aankondiging op de site van de UvU. Het was een interessante middag.

Maandag 25 juni is het laatste Centrumoverleg van gemeenten die de WWIK uitvoeren. De WWIK stopt op 1 juli. Het betekent het einde van een interessante periode. De WIK en de WWIK hebben veel betekend voor een grote groep kunstenaars. Cultuur-Ondernemen (en haar rechtsvoorganger K&CO) heeft in de periode 2005-2012 (de tijd van de WWIK) meer dan 24.000 adviezen op verzoek van de centrumgemeenten geschreven. Het betrof zo’n 11.500 kunstenaars. De tijd zal leren wat de invloed van de WWIK is geweest in de ontwikkeling van kunstenaars. Ik ben erg benieuwd hoe het met de kunstenaars verder zal gaan; zullen veel of weinig een beroep (moeten) doen op het Bbz of de bijstand? Hoe zal de haalbaarheid van hun plannen worden getoetst?? Het beroep van een kunstenaar zit nu eenmaal anders in elkaar dan het bedrijf van bijvoorbeeld een fietsenmaker.

Alweer ruim een week geleden trok ik deur achter mij dicht bij Cultuur-Ondernemen. Ondertussen niet stilgezeten. Een les gegeven over Geldzaken op de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en gebrainstormd over een compositie voor de wedstrijd die MCN heeft uitgeschreven voor vrouwelijke componisten.

Het Haagse Hof heeft uitspraak gedaan in het beroep van de Staat over de noodzakelijkheid van het overgangsrecht, dat was bedongen door FNV en BBK. De rechter heeft de vakbonden in het gelijk gesteld. Niet dat de kunstenaars met een WWIK uitkering daar nu iets aan hebben, wel levert het jurisprudentie op. De staat kan nog binnen vier weken in cassatie gaan. Ben benieuwd of ze dat doet.

Gister had ik mijn laatste werkdag bij Cultuur-Ondernemen. Was toch wel wat om na bijna 19 jaar de deur achter mij dicht te doen. Maar vandaag was ik al weer vroeg op pad om aan een goede groep BIK studenten (een plus-studie van een jaar zodat deze kunstenaars goede projecten kunnen gaan doen in het onderwijs) van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam over Geldzaken te praten. Zeer inspirerend. Verder druk doende met netwerkgesprekken om af te tasten of mijn plan om mij om/bij te scholen naar (parttime) boekhouder zinvol is. Tot nu toe krijg ik alleen maar positieve reacties. De rest van de tijd houd ik dan over om weer te gaan optreden en componeren.